overprikkeld kind

“Ik heb een hoogsensitief kind en hij is vaak overprikkeld. Welke dingen kunnen mijn hoogsensitieve kind helpen?” Deze vraag hoor ik als kindercoach vaak en gelukkig kan ik hier als HSP een goed en duidelijk antwoord op geven. Ik maak namelijk zelf dagelijks gebruik van producten die mij helpen bij overprikkeling. In dit blog heb ik de 3 must haves die elk hoogsensitief kind kunnen helpen bij overprikkeling (natuurlijk ook voor de hoogsensitieve volwassene).

Als je hoogsensitief bent, komen alle prikkels (geluiden, geuren, alles wat je ziet, emoties) harder binnen in je systeem. Alle indrukken die je dagelijks meemaakt, neem je in je hele lijf op. Omdat er zo veel indrukken binnenkomen, duurt het langer om deze indrukken/prikkels te verwerken. Als er dus te veel prikkels binnenkomen, raakt ons systeem overprikkeld. Dit kan resulteren in huilbuien, woedeaanvallen, teruggetrokkenheid of juist hyperactiviteit. Het is belangrijk dat een hoogsensitief kind met overprikkeling, dan weer even bij zichzelf komt en daar kunnen de volgende producten goed bij helpen.

Verzwaringsdeken / heavy weighted blanket

Een verzwaringsdeken (heavy weighted blanket in het Engels) is een deken, die verzwaard is met bijvoorbeeld glazen kogeltjes. Het gewicht van een verzwaringsdeken varieert van 2.2 kg voor kinderen tot 9 kg voor volwassenen. Zo’n verzwaringsdeken werkt als het ware als een enorme knuffel en stimuleert het lichaam puntsgewijs. De verzwaarde aanraking stimuleert de gewaarwording van spieren en gewrichten en geeft zo een diepe ontspanning. Een overprikkeld kind voelt zich zo helemaal tot zichzelf komen en de rust in het lijfje keert weer terug. Veel verzwaringsdekens komen in een extra zachte hoes, wat nog ontspannener werkt. Altijd als ik overprikkeld ben (en eigenlijk elke nacht), lig ik lekker onder mijn verzwaringsdeken en ik merk gelijk dat ik weer rustig wordt. Ik slaap ook veel beter, sinds ik mijn deken heb.

verzwaringsdeken voor overprikkeld

Calming Blankets UK

Zelf heb ik de Adults Bamboo Weighted Blanket van Calming Blankets UK. Deze verzwaringsdeken is gemaakt van bamboe en bevat speciale korreltjes die ervoor zorgen dat het gewicht gelijk verdeeld is. Calming Blankets UK heeft nu een kortingsactie met de code BLACKFRIDAY! (dit is geen gesponsorde post, ik ben gewoon heel blij met mijn verzwaringsdeken en het is het beste verjaardagscadeau wat ik ooit gehad heb).

Verkooppunten in Nederland

Noise Cancelling Headphones

Omdat de meeste prikkels bij een hoogsensitief kind binnenkomen via de zintuigen, is het goed om je even te kunnen afsluiten van de buitenwereld. Een belangrijke hierin is ons gehoor. Noise Cancelling Headphones zorgen ervoor dat alle extra geluiden weggefilterd worden en je kan nog naar mooie muziek luisteren ook. Door deze koptelefoon op te zetten, kan een kind dat overprikkeld is, zich even helemaal afsluiten. Op spotify zijn afspeellijsten speciaal voor de hoogsensitieve personen die je echt in een diepe ontspanning brengen. Zelf luister ik graag naar deze afspeellijst met mijn koptelefoon. De koptelefoon die ik het liefst gebruik is de Skullcandy Venue. Klik hier voor de Noise Cancelling Headphones voor kinderen die verkocht worden op Bol.com.

Voetenbadje

Een overprikkeld kind zit volledig in zijn hoofd. Het is daarom belangrijk dat ze weer in hun lijf zakken. Een verzwaringsdeken kan hier bij helpen, maar ook een voetenbadje doet wonderen! En zo’n voetenbadje hoeft niet zo veel te kosten. Neem bijvoorbeeld een afwasteiltje en doe hier wat warm water in (niet te heet). Het kind kan lekker op de bank zitten, met zijn voeten in het badje, terwijl hij een boekje leest, of met zijn noise cancelling headphones op naar een verhaaltje luistert. Na het voetenbadje kan je als ouder de voeten lekker masseren met een olie. Bijzonder geschikt voor hoogsensitieve kinderen is de Lavendel olie van Weleda, of de Balance van doTERRA.

Recept voetenbadje voor een overprikkeld kind

  • Voetenbadje met warm water
  • 1 kopje Epsom Zout
  • 1 kopje dode zeezout
  • een paar druppels etherische olie zoals Lavendel
  • eventueel gedroogde bloemen, een laagje gladde stenen voor extra stimulatie, zeep voor bubbels

Mix het Epsom Zout, dode zeezout en de etherische olie goed met elkaar voordat je het in het water doet, anders kan de olie de huid gaan irriteren.

Bovenstaande producten helpen mij altijd als ik overprikkeld ben. Ik ben benieuwd of er nog meer producten zijn die jij als ouder of als HSP zelf thuis inzet bij een overprikkeld kind!

Op zoek naar hulp voor jouw hoogsensitieve kind? Neem een kijkje bij mijn pagina over coaching.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *