Opvoeden tijdens Corona

Opvoeden tijdens Corona; Het is meivakantie, maar we zitten nog steeds midden in de Coronatijd. De kinderen zullen enorm blij zijn, maar voor jou betekent het vast: ze zitten wéér thuis. Waarschijnlijk moet je zelf nog werken thuis en de kinderen weten niet goed hoe ze zich moeten vermaken. En hoe ga je om met alles wat er nu in de wereld gebeurt? Wat vertel je de kinderen en wat niet? In dit blog lees krijg je 10 tips hoe jij jouw opvoeding kan aanpassen aan deze tijd en ik heb ook een gratis cheat sheet voor jou klaar staan onderaan deze pagina! 

1. Wees open maar niet te open

Door Corona gebeurt en verandert er veel om ons heen waardoor het opvoeden van de kinderen veel hindernissen tegenkomt. Eén van die hindernissen is alles wat in het nieuws te horen is, waar volwassenen rondom kinderen over praten en waar op school over gesproken wordt. Het is heel belangrijk dat kinderen weten wat er in de wereld aan de hand is en welke regels er nu gehanteerd worden. Per leeftijd is het natuurlijk verschillend, maar kijk wat jouw kind moet weten om in deze gekke wereld te kunnen leven. Tot een jaar of 8/9 willen kinderen nog veel aannemen van hun ouders en dit als waarheid nemen. Vanaf de 9 jaar gaat een kind zijn eigen mening vormen tegenover de wereld. Ze kunnen na gaan denken over het vaccineren en het dragen van een mondkapje. Praat hier open over met jouw kind en probeer zo veel mogelijk vragen te beantwoorden.

2. Lekker naar buiten

Ben je zelf nog veel thuis aan het werk en zitten de kinderen alleen maar binnen? Gooi ze naar buiten! Het mooie weer staat weer voor de deur en buiten zijn zo veel mooie avonturen te beleven! Omdat kinderen een kleine rol hebben bij het verspreiden van Corona (bron RIVM), kunnen de kinderen makkelijk samen buiten spelen. Hoe jonger het kind, hoe kleiner de rol bij de verspreiding van het virus. De buitenlucht doet het afweersysteem ook goed en is gezond! Heb je zelf tijd over? Neem het gezin mee naar een bos en maak een lange wandeling.

3. Kijk naar wat er wel kan

Dierentuinen, pretparken en andere grote attracties zijn helaas nog gesloten, maar er is veel meer dan deze plekken! Vanaf 1 mei is bijvoorbeeld het Blotevoetenpad in Zeewolde weer open! Ook zijn er prachtige parken, waar veel dieren rondlopen zoals Natuurpark Lelystad.

4. Uitjes maar dan binnen

Voor binnen is ook van alles te bedenken om te doen. Bouw een bioscoop, maak popcorn en kijk met het hele gezin een leuke film, laat de kinderen voor elkaar een speurtocht uitzetten in huis of speel restaurantje waarbij de kinderen helpen met het koken en de tafel mooi mogen dekken.

5. Vaccineren

Momenteel worden kinderen onder de 18 jaar nog niet gevaccineerd, maar deze kinderen horen wel degelijk geluiden over deze vaccinaties om hen heen. Ze zullen horen dat er volwassenen zijn die zich wel gaan laten inenten en ook volwassenen die zich niet willen laten vaccineren. Het is belangrijk om jouw keuze aan jouw oudere kind uit te leggen, zodat zij ook hun mening hierover kunnen vormen.

6. Zelfstandigheid

Met het opvoeden tijdens Corona is zelfstandigheid bij kinderen enorm belangrijk geworden. Helemaal tijdens de lockdown en het thuisonderwijs moesten kinderen zelfstandig aan het werk voor school. Deze zelfstandigheid mag geprezen worden! Laat je kind zien dat je trots bent op de zelfstandigheid die hij aan het ontwikkelen is. Een kleine boodschap doen bij de supermarkt op de hoek, een ijsje mogen halen met wat vriendjes bij de ijssalon of zelfstandig naar oma fietsen. Dit zal zijn zelfvertrouwen een enorme boost geven en jou rust geven in het huis.

7. Doe iets voor de ander

Tijdens de Coronatijd zijn er heel veel mensen hun baan kwijtgeraakt of alleen thuis komen te zitten. Ook zijn er veel ouderen die hun kinderen en kleinkinderen niet hebben kunnen zien. Leer de kinderen dat ze wat kunnen doen voor de ander; koekjes bakken en langsbrengen op gepaste afstand, een kaartje schrijven en veilig door de brievenbus doen of gewoon even naar oma bellen. Zo leert een kind hoe mooi het is om te geven.

8. Stel niet te hoge eisen voor jezelf

Wat we allemaal hebben moeten leren het afgelopen jaar is: aanpassen. Iedereen heeft zich moeten aanpassen aan de nieuwe regels, de nieuwe manier van zijn en de andere manier van omgaan met elkaar. Het is dus heel goed mogelijk dat er thuis dingen ‘fout’ gaan, dat niet alles meer op rolletjes loopt; het is niet erg! We komen wel weer op dat moment dat het weer gewoon ging zoals het ging. Wees lief voor jezelf.

 

Opvoeden tijdens Corona is een uitdaging, maar jij doet het goed!

Cheat Sheet opvoeden tijdens corona