bel van ijs

De natuur verstilt, alle processen in planten en bomen zijn aan het oog onttrokken, er zijn bijna geen bladeren en bloemen en de groei lijkt stil te staan; het is winter. De wintertijd heeft met zijn donkere dagen veel effect op ons hoogsensitieven. Minder daglicht in de wintermaanden zorgt er voor dat we minder vitamine D aanmaken en dat we eerder op de dag meer melatonine aanmaken. Hierdoor verliezen we onze energie en willen we het liefst slapen. We zijn geneigd om in de winter onze energie meer naar onszelf toe te trekken en onze aandacht meer naar binnen te richten. De winterperiode is daarom een goed moment om tot rust te komen en onze energie te sparen voordat de lente weer begint. Voor Hoogsensitieve mensen is het echter enorm lastig om onze aandacht meer naar binnen te richten, dus hoe doe je dat nou in deze donkere periode? Deze vier stappen helpen je om beter bij jezelf te blijven en goed tot rust te kunnen komen om je energie te sparen voordat de lente weer begint.  

Stap 1. Kom terug bij je eigen lichaam.  

Om wat meer bij je eigen lichaam te blijven, zijn er verschillende dingen die je kunt doen. Heel simpel is het focussen op je ademhaling. Ga even goed zitten met je ogen dicht en voel hoe je adem van binnen naar buiten stroomt en weer terug naar binnen. Probeer onder in je buik te ademen, daar waar onze emoties zitten. Onze ademhaling verbindt ons met ons lichaam en dus met onszelf. Dit is altijd de eerste stap om weer bij onszelf te komen. Deze ademhalingoefening kun je ook in verschillende meditaties terugvinden. Neem dus echt even tijd voor jezelf, om zo weer dicht bij je eigen lijf te komen.  

Stap 2: Zet je voelsprieten uit.  

Onze valkuil is om continue met de buitenwereld bezig te zijn: wat anderen doen, zeggen en voelen. Dit is heel vermoeiend en zorgt ervoor dat we de verbinding met onszelf kwijt raken. Je kan je voelsprieten uitzetten, maar dit is niet makkelijk. Ga ergens comfortabel zitten of staan en sluit je ogen. Bedenk wie er allemaal dicht bij je ‘staan’ en kijk of je het lijntje wat jullie samen verbindt kunt visualiseren. Nu visualiseer dat je de lijntjes één voor één doorknipt met een mooie, gouden schaar. Natuurlijk blijf je wel met ze verbonden, maar het lijntje doorknippen maakt dat je niet meer alle prikkels van de ander doorknipt.  
 
Nu zit de hele wereld natuurlijk ook in een hectische tijd met alle Coronaperikelen. Probeer daarom ook om het lijntje dat je met bijvoorbeeld het nieuws (de tv), je telefoon en de nieuwsberichten op de radio hebt door te knippen. Alle lijntjes die je doorgeknipt hebt, vallen met hun uiteinde op de grond en mogen de aarde in gaan. Zo kan je ook voor jezelf visualiseren dat je meer geaard wordt.  

Stap 3: Geeft terug wat van de ander is.  

Als hooggevoelig persoon pik je allerlei energieën en emoties op van de wereld om je heen. Als je niet af en toe teruggeeft wat van de ander is, word je helemaal gevuld met emoties en energieën van anderen, waardoor je je eigen emoties niet meer kunt vinden. Het is belangrijk om bewust los te laten wat niet van jou is. Stap onder de douche en laat het water over je hoofd naar beneden stromen. Alles wat niet van jou is, wordt meegenomen door het warme water. Herhaal hierbij (in jezelf of hardop) ‘Ik laat nu alles los wat niet van mij is”.  

Als alle energieën en emoties van de ander weggespoeld zijn en in het putje verdwenen zijn, kun je het water zien als een waterval van licht. Dit licht kan de lege plekken in jouw energieën en emoties opvullen om nieuwe ruimte te creëren voor jouw nieuwe emoties.  

Stap 4: Neem jouw eigen ruimte in.  

De laatste stap om weer bewust te worden van jouw eigen lichaam is het bewust worden van jouw eigen ruimte. Wat mooi is van deze Coronatijd is dat we een bubbel van 1,5 meter om ons heen kunnen creëren. Deze bubbel is een energieveld dat ons volledig omhult en ons warmte geeft. Je kunt dit visualiseren door je armen eens uit te strekken en te voelen hoe groot die ruimte eigenlijk is. Deze ruimte ga je vullen met een licht, het licht dat vanuit je hart brandt. Het licht kan alle kleuren hebben en neemt de volledige ruimte in. Je vult de ruimte met je hartenergie zodat je weer vanuit jezelf en vanuit je hart kunt communiceren en kunt zijn.  

In de laatste stap komt het vullen van jouw bubbel met jouw licht naar voren. Dit licht is nu het kerstlicht dat wij met ons meenemen in deze wintermaanden. Vul jouw bubbel met het kerstlicht en zorg dat jij deze maanden de rust pakt zodat je in de lente weer vol energie zit. Maak er een mooi kerstfeest van en alvast een gelukkig nieuw jaar!