kinderen bijten

Kinderen moeten de wereld ontdekken en doen dit met hun zintuigen; voelen, horen, proeven, ruiken, zien. Kleine kinderen stoppen hierom graag speelgoed en andere dingen in hun mond om te ontdekken door te sabbelen en te bijten. Ook als jouw kindje tandjes krijgt, zal bijten voor hem de manier zijn om de pijn een beetje te verlichten. Maar wat nou als jouw kind een ander kind bijt? In dit blog krijg je handvaten om ongewenst bijtgedrag te voorkomen of aan te pakken. 

Bijten komt veel voor bij peuters en zou na het ontwikkelen van zelfregulatie zelf moeten stoppen. Voor sommige kinderen is zelfregulatie, controle over het eigen handelen, lastiger te ontwikkelen en dan kan het bijten blijven voorkomen. Het bijten kan een ander kind veel verdriet brengen en pijn doen.

Waarom jonge kinderen bijten

Zoals ik hierboven al schreef, ontdekken kinderen de wereld met hun mond en later tanden. Ook is bijten een manier om het krijgen van tandjes te verlichten. Door te bijten leert een kind oorzaak en gevolg; wat gebeurt er als ik bijt? Andere mogelijke oorzaken voor het bijten zijn: het imiteren van andere kinderen of volwassenen, aandacht krijgen, zelfverdediging en het uiten van frustratie en boosheid.

Hoe voorkom ik dat mijn kind bijt?

Om te beginnen moet een kind dat tandjes krijgt op iets kunnen bijten om de pijn te verlichten. Denk aan een rubberen bijtring speciaal voor het jonge kind zoals deze: Biologische bijtring. Om bijten uit frustratie te voorkomen, is het belangrijk om een duidelijk dagritme te hebben, waardoor de dagelijkse activiteiten voorspelbaar zijn. Ook is ontspanning voor een kind belangrijk.

Om zelfregulatie te bevorderen, is het goed om een kind veel positieve feedback te geven en duidelijk te vertellen wat je van het kind verwacht.

Wat moet ik doen als mijn kind een ander bijt?

Bij elke situatie word je geacht anders te reageren. Baby’s ontdekken de wereld om hen heen door te bijten, maar ze moeten wel leren wat ze wel en niet mogen bijten. Dit maak je hen duidelijk door een duidelijke ‘nee’ of ‘niet bijten!’. Bij peuters en kleuters komen emoties hun lijfje in die ze nog niet duidelijk met woorden kunnen uiten. Bijten kan dan een manier voor hen zijn om frustratie en boosheid te uiten. Als je jouw peuter/kleuter ziet bijten, is het belangrijk dat je op ooghoogte duidelijk aan hem vertelt dat bijten niet mag en dat het pijn doet.

Bij oudere kinderen is het bijten een gewoonte voor hen geworden. Het is belangrijk dat je leert wanneer jouw kind bijt en signalen opvangt om het bijten voor te zijn. Leer het kind passende manieren om frustratie te uiten en praat met dit kind over gevoelens en hoe hij ze het beste kan uiten.

Kindercoaching kan helpen het bijtgedrag aan te pakken.

Lukt het niet om het gedrag af te leren en vind je het fijn als ik een keer met je meekijk? Maak dan een afspraak voor een kennismakingsgesprek zodat we kunnen kijken wat ik voor jou kan betekenen.