Coaching

Wat is kindercoaching?

Kindercoaching bij het Vrije Vosje is geschikt voor kinderen van 4 tot 16 jaar en hun ouder(s). Ouders die zich om welke reden dan ook zorgen maken over hun kind, kunnen samen met mij hun kind ondersteunen door middel van deze laagdrempelige begeleiding. 

Veel ‘problemen’ komen in het gedrag van een kind naar voren. Dit gedrag is echter een uiting van een onderliggend probleem. Tijdens de coachingssessies ga ik met het kind en de ouder(s) op zoek naar de oorzaak van het gedrag. De oorzaak kan onder andere gevonden worden in lichamelijke klachten, problemen thuis of zorgen van een ander die het kind met zich meedraagt. De technieken die ik toepas, kijken ook naar het onderbewuste van het kind. Een kind kan namelijk nog niet altijd de woorden vinden om aan ons uit te leggen waarom het zo boos is, of niet kan slapen. 

Een zorgvraag kan zijn:
 • Onzekerheid en zelfvertrouwen
 • (Faal)angsten
 • Piekeren en negatieve gedachten
 • Concentratie-, leerproblemen
 • Hoogsensitiviteit
 • Slaapproblemen
 • Boosheid en frustratie
 • Scheiding en verlies
 • Pesten of gepest worden
 • Spanning
 • Sociale vaardigheden
 • Gezinsuitbreiding

Kun jij je niet vinden in de bovenstaande zorgvragen? Neem dan gerust contact met mij op en we kijken samen of ik wat voor jullie kan betekenen.

Aanmelding en kennismaking

Naar aanleiding van jouw e-mail of ingevulde contactformulier, neem ik contact op om een kennismakingsgesprek te plannen via de telefoon. Tijdens dit gesprek zal ik vragen naar de zorgen die je hebt en zal ik vertellen over mijn precieze werkwijze. Als het goed en vertrouwd voelt, kunnen we overgaan tot het plannen van een intakegesprek waarin we elkaar beter leren kennen.

Intakegesprek

Voor het intakegesprek vraag ik om een intakeformulier in te vullen, zodat ik mij goed kan voorbereiden op het gesprek. Tijdens het intakegesprek maak ik ook kennis met het kind en overleggen we over een passend traject. Ook kunnen we een eerste losse sessie inplannen om van beide kanten te voelen of het goed past bij wat er nodig is. Hierna maken we een plan en gaan we aan de slag.

Coachingstraject

Als we besloten hebben met elkaar te gaan werken, volgen we het plan dat we samen gemaakt hebben. Een kind-, of oudersessie duurt gemiddeld een uur per keer waarin verschillende methodes langskomen. De coachingssessies worden aangepast op het kind en wat het nodig heeft. In contact blijven is voor mij het aller belangrijkst. Zo kunnen we samenwerken om het kind te ondersteunen.

Sociale vaardigheden

Sommige kinderen leggen makkelijk contact, terwijl anderen daar moeite mee hebben. Bij het Vrije Vosje kan het kind oefenen met sociale vaardigheden en zijn talenten ontwikkelen, zodat het kind zijn verdiende plek kan innemen.

(Rouw)verwerking

Tijdens het opgroeien kan het gebeuren dat er een ingrijpende gebeurtenis is. Deze ingrijpende ervaring moet verwerkt worden, maar dit gaat niet vanzelf. Ook een scheiding van ouders, verlies van opa of oma, of verhuizen naar een andere plaats, verdient verwerking.

Spanning en piekeren

Kinderen dragen zorgen van zichzelf en anderen met zich mee en zo kunnen er (lichamelijke) spanningen ontstaan en gepieker tot midden in de nacht. Ook andere ervaringen en onderwerpen kunnen voor spanningen zorgen. Tijdens de kindersessies zet ik kindermassage in om het kind weer volledig te laten ontspannen.

Pesten of gepest worden

Pesten ontstaat vanuit een gevoel van onzekerheid, maar gepest worden is natuurlijk helemaal niet leuk. Wordt jouw kind gepest? Dan gaan we oefenen in weerbaarheid en zelfvertrouwen. Pest jouw kind? Dan zoeken we naar de onderliggende reden van dat gedrag.

(Faal)angsten

Faalangst is tegenwoordig een veelvoorkomend probleem bij kinderen; ze zijn bang om het fout te doen. Ook angst voor verlies, verlatingsangst en verschillende fobieën kunnen een goede ontwikkeling tegenhouden. Bij het Vrije Vosje leert het kind zijn eigen grenzen goed kennen en worden angsten besproken en verwerkt.

Boosheid en frustratie

Het uiten van emoties is voor sommige kinderen een lastig iets. De enige emotie die er dan uit komt, is boosheid en dit kan leiden tot ruzies binnen het gezin. Als kindercoach ga ik op zoek naar de oorzaak van de boosheid en neem ik de boosheid weg.

Hoogsensitiviteit

Wanneer ben je hoogsensitief?

Hoogsensitief (of hooggevoelig) is een woord dat je steeds vaker hoort vallen, omdat veel kinderen er ‘last’ van hebben. Je kunt hooggevoeligheid eigenlijk zien als een extra antenne waarmee veel meer opgemerkt wordt. Een hoogsensitief kind reflecteert eerst diep over deze prikkels, voordat hij hierop reageert of handelt. Het feit dat elke prikkel dieper binnen komt, kan zorgen voor lichamelijke en emotionele problemen. Samen met het kind zet ik de hoogsensitiviteit om in een superkracht en de ouder(s) geef ik handige tools en tricks.

Contact

Telefoon:
06 44839737

E-mail:
info@hetvrijevosje.com

Adres: 
Schepenveld 12-14
3891 ZK Zeewolde