Methodes

Elk kind is anders en heeft iets anders nodig. Daarom vind ik het belangrijk dat ik verschillende methodes/technieken in mijn rugzak heb om het kind (en ouder) te kunnen coachen. Op deze pagina vind je een overzicht van de verschillende methodes die ik tijdens een traject kan toepassen.
Yoga Image

Therapeutisch Tekenen
Wat is therapeutisch tekenen?

Spontane tekeningen bevatten veel symbolen die vanuit het onderbewuste boven komen. Kinderen uiten onbewust hun gevoelens in een tekening, geven ervaringen een plek en oefenen hun fantasie. Deze taal, de beeldentaal, is van nature dé taal van kinderen. Als volwassenen kunnen we woorden geven aan onze gevoelens, waar kinderen liever tekenen en spelen. Vooral bij jonge kinderen is het 'lezen' van de tekening enorm waardevol. Zij hebben vaak de woordenschat nog niet om te verwoorden wat er in hun hoofd speelt en zetten onbewust hun ervaringen, gevoelens en belevingen om in beelden.

De tekeningen die het kind maakt, worden op een speelse manier aangeboden, waardoor het een leuke opdracht blijft. Binnen de praktijk werk ik met natuurlijke materialen, afgestemd op de leeftijd van het kind, zoals kleurpotloden, wascokrijt en pastelkrijt. Ook heb ik in mijn praktijk een grote muur met schoolbordverf erop, waar het kind vrij op mag tekenen. Door het 'lezen' van de tekeningen, zal ik beter begrijpen waar eventuele zorgvragen vandaan komen en kan ik gericht gaan coachen. Vaak zet ik het therapeutisch tekenen in tijdens de eerste kindersessie.

Kindermassage

Wat is kindermassage?

Als je als baby ter wereld komt, is huidcontact het aller belangrijkst om te kunnen hechten met je ouders. Bij huidcontact komt namelijk het hormoon oxytocine vrij, een stofje dat zorgt voor binding en verbondenheid. Het wordt ook wel het knuffel- en gelukshormoon genoemd, dat ook een sterke invloed heeft op zelfbevestiging, zelfvertrouwen en het immuunsysteem. Masseren is een manier van lichamelijke aanraking die het kind een positief lichaamsbesef geeft. Het kind leert zijn grenzen kennen en aangeven en massage maakt kinderen sterk en minder kwetsbaar. Naast de versterking van het immuunsysteem neemt stress af tijdens een massage en treedt er diepe ontspanning op. De massage is gericht op het afvoeren van spanning en het loslaten en afvoeren van opgeslagen emoties.

De kindermassage is opgebouwd uit drie onderdelen om indrukken en overprikkeling bij gevoelige volwassenen en kinderen af te voeren en de energiebalans te herstellen. Het eerste deel is de hoofdmassage. In het hoofd komen alle zintuigelijke indrukken binnen, waardoor je overprikkeld kan raken en niet meer in staat bent om nieuwe indrukken te verwerken. De hoofdmassage is een van de effectiefste manieren om een kind te helpen rust te creëren in zijn eigen lijf.

Het tweede onderdeel is de buikmassage. Als je teveel indrukken moet verwerken, kun je fysieke klachten ervaren. Een van die klachten is buikpijn. Door de buikmassage kunnen de indrukken weer verwerkt en afgevoerd worden. Door deze massage krijgen emoties weer de ruimte en deze emoties mogen er zijn.

Het laatste onderdeel is de voetmassage. Onder onze voeten vinden we alle reflexzones van het hele lichaam. Door deze op de juiste manier te masseren, kunnen blokkades in het lijf opgelost worden en mag alles weer stromen zoals het zou moeten stromen. Fysieke klachten kunnen hiermee verlicht worden, maar ook emotionele blokkades kunnen verdwijnen.

Bij het inzetten van de kindermassage vraag ik altijd wat het kind wil. Jezelf laten masseren kan een grote stap zijn. Het kan dat we beginnen met alleen een voetenbadje met wat lekkere olie en misschien kunnen we de volgende sessie wel de voetmassage doen. Ik geef ook trainingen in de kindermassage zodat je het thuis zelf kan toepassen voor het slapen gaan. Dit verbetert niet alleen de ontspanning bij het kind, maar ook bij jou. Hiernaast zal het zelf geven van de kindermassage jouw band met het kind verbeteren.

Aromatherapie
Wat is aromatherapie?

Aromatherapie wordt ook wel geurentherapie genoemd. Ons reukorgaan is verbonden met ons geheugen en onze emoties. Uit onderzoek blijkt dat geuren onze stemming kunnen beïnvloeden; denk maar aan lavendel badschuim voor diepe ontspanning, of citroen en limoen om je concentratie te versterken. Tijdens de sessies werk ik juist hierom met etherische oliën; extracten van bloemen, planten en kruiden. Iedere etherische olie heeft zijn eigen geur en werking op zowel fysiek als mentaal niveau, waardoor ze perfect in te zetten zijn tijdens een voetenbad of massage. Door het kind een olie op een speelse wijze te laten kiezen, zullen ze altijd de olie kiezen die op dat moment bij hen past.

Naast het inzetten van etherische olieën tijdens een massage of in een voetenbad, kan het kind ook een klein geursteentje mee naar huis krijgen, met een flesje olie, of een flesje wrijfolie voor een voetmassage die je thuis zelf kan toepassen. Binnen mijn praktijk gebruik ik alleen 100% natuurlijke olie.

Emotioneel Evenwicht

Wat is de Emotionele Bevrijdings Techniek?

Emotioneel Evenwicht is ontwikkeld op basis van de 6000 jaar oude concepten voor acupressuur, wat gericht is op de meridianen die door je lichaam lopen. Het is één van de meest effectieve technieken voor het snel transformeren van emoties, angsten, onzekerheden en alle onverwerkte zaken uit het verleden. Tijdens deze techniek klop je met de vingers op bepaalde acupunctuurpunten die verbonden zijn met je emoties en organen. Volgens de oosterse geneeswijzen zit aan ieder orgaan een emotie verbonden en door met EE deze emotie de ruimte te geven, kunnen de vastzittende emoties loskomen.

Deze Emotionele Bevrijdings Techniek is een techniek die niet veel tijd in beslag neemt. Door elke ochtend en avond een tiental keer op een bepaald EE point te tappen/kloppen, kun je zelfstandig stress en emoties in enkele minuten omzetten in kracht en zelfvertrouwen. Deze techniek kan ik inzetten bij kinderen en volwassenen. Het is voor kinderen vaak leuk om te doen, waardoor ze hun zelfhelend vermogen aanspreken zonder dat ze het weten.

Benieuwd wat ik voor jou en jouw kind kan betekenen?